Om Tournant

Konsten att inte krångla till det


Affärsutveckling handlar inte bara om en Excelfil. Det sker i medarbetarnas hjärtan och hjärnor. Tournant bidrar till utveckling av människor och affärer genom facilitering, coaching och ledarutveckling. Företag och organisationer som står inför nya utmaningar får hjälp att driva processer och lösa problem med egen kraft. Tournant erbjuder också kontinuerlig medarbetarutveckling samt målinriktade utbildningar inom möteseffektivitet och presentationsteknik. Utgångspunkten är en resultatinriktad, jordnära och prestigelös dialog där du bli mer trygg i dig själv genom praktisk träning.

För mig är medarbetar- och ledarskapsutveckling inget hokus pokus. Kopplingen mellan medarbetarnas potential och affärsnyttan är den självklara utgångspunkten i mitt uppdrag och är förankrad i min mångåriga erfarenhet från det internationella näringslivet.

Jag har bott och jobbat utomlands i över 25 år. Under 13 år har jag bland annat jobbat som Commercial Manager och Knowledge Manager på IKEA of Sweden, som är möbeljättens produktutvecklingsföretag. Under tiden på IKEA byggde jag upp min kompetens som facilitator och utbildare med interna uppdrag i Asien, USA och Europa. Dessförinnan drev jag redovisningsbyrå och galleri i London. Genom karriären har jag genomgått flera välrenommerade utbildningar inom facilitering, coaching, ledarskap, projektledning och aktionsmetodik. I grund och botten är jag klassiskt skolad sångerska. Den bakgrunden har gett mig min trygghet på scenen – erfarenheter som jag nu delar med mig av till andra.

Sedan 2014 driver jag Tournant med kunder inom såväl privat näringsliv som offentlig verksamhet – från mindre företag till stora globala organisationer. Inom ramarna för Centrum för Ledarskap i Småland (Celed), instiftat av Linnéuniversitetet och Jönköping University, har jag också byggt upp och leder Juniorledarskapsakademin där vi utbildar studenter i praktiskt ledarskap. Jag ansvarar även för ledarskapsdagar och sitter i processledningsgruppen.

Mitt företagsnamn, Tournant, har jag hämtat från franskans ”tourner” som syftar på att hitta nya riktningar. Jag är obotligt nyfiken på människor och tycker att det är fantastiskt att se hur människor som är trygga i sig själva också presterar gott i affären. I mina uppdrag ser jag alltid till att ha fötterna på jorden. Kommunikationen med ledare, medarbetare och studenter är rak och enkel. Jag fokuserar på att se varje individ och skapa en trygg zon där man vågar ta för sig av möjligheterna och ha roligt under hela processen. Min största passion är att få människor att utvecklas genom att skapa inre trygghet och motivation. Då frigörs drivkraften hos individen, i gruppen och i organisationen.

Oavsett om du jobbar i det stora företaget, i offentlig verksamhet eller är en driven småföretagare eller egenföretagare, så hamnar du alltid i situationer där du behöver formulera dina mål och hitta ny energi. Med min hjälp når du resultat!

Maria Elander, Diplomerad Coach ICF, facilitator och utbildare

SAMARBETEN OCH REFERENSER


Centrum för ledarskap i Småland

Tournant är samarbetspartner i Centrum för ledarskap i Småland, inom ramarna för Linnéuniversitetet och Jönköping University. Centrum för ledarskap i Småland skapar arenor där ledare, studenter och forskare gemensamt utvecklar framtidens metoder, kunskap och praktiska verktyg för ett entreprenöriellt, värdebaserat och förändringsdrivande ledarskap.


Move Management AB

Tournant samarbetar med Move Management som är ett människocentrerat och värderingsstyrt konsultbolag som utvecklar individer, team, verksamheter och organisationer. Inom ramarna för Move verkar jag som facilitator och utbildare.

Några ledarskapsdagar där Maria agerat projektledare och facilitator


Inspiration

Besök gärna Centrum för ledarskap i Smålands digitala plattform.
Här kan du testa dina ledarkunskaper och få flera inspirerande tips.